Çürüyen Diş Çekilir mi?

Diş sağlığı gerektiği kadar önem vermediğimiz bir konu. Dişler kaybedildikten sonra kıymetini anlıyoruz. Bu konuda bana katılıyorsanız şu andan itibaren diş saplığımız için yapmamız gereken en doğru hareketleri öğrenip daha uzun ömürlü dişlere sahip olalım. Bu konuda gerek diş estetiği gerek implant ve diş tedavileri konularında bilgi ve tecrübelerini bizden esirgemeyen sayın Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya dan bilgiler aldık. www.drsertac.com sitesinde diş sağlılığı ile ilgili merak ettiğiniz hemen her konuda makalelerini okuyabilirsiniz.

Sayın Kızılkaya henem konuya geçip diş çürgüğünde ne yapmamız bize kısaca anlatır mısınız. Bütün tedavilerde olduğu gibi yürüyor olması durumunda da erken teşhis önemlidir. Çocuk başlı ne kadar erken müdahale edilirse bu tedavinin başarısı ve kullanım süresi de o kadar artar. Küçük bir nokta olarak başlayan çocuk Zaman içerisinde giderek genişler. Dişin mine tabakasında başlayan çoğu zaman herhangi bir belirti vermez. Sadece gözle görünen küçük siyah veya kahverengi lekeler olarak belirti verir. İlerleyen durumlarda dentin dokusuna ve odasına yaklaştıkça soğuk sıcak hassasiyeti ile birlikte tatlı yedigimiz zaman bizi rahatsız etmeye başlar. Bu durum ilerlemeden dişe müdahale edilmesi gerekir. Aksi taktirde sinirlerine kanal tedavisi yapılması gerekecektir.

Diş Dolgusu

Diş dolgusu kanal tedavisine göre daha kolay bir tedavidir. Diş dolgu fiyatlarıyla kanal tedavisi fiyatları karşılaştırıldığında da kanal tedavisi fiyatı önemli oranda daha yüksek olmaktadır. Sadece diş fiyatı için değil başarılı uzun Ömürlü olduğu için bu çürükleri dolgu aşamasında tedavi edilmelidir. Dolgu için ödeyeceğimiz fiyat kanal tedavisi fiyatından daha hem de daha uzun süre ve daha sağlıklı işlerimiz olacak. Bu yönüyle baktığımızda şüpesiz vakit kaybetmeden çürüyen geri ortaya çıkar.

Kanal Tedavisi

Dolgu yapılmayıp geç kalınan durumlarda ise az önce de belirttiğim gibi diş ağrısı ve hassasiyeti başlamaktadır. Uzun süren diş ağrısı dişin iltihaplanmasına neden olur. Bazen de diş ağrımadan iltihaplanmaya başlar. Dişim iltihaplanması demek pompa odası ve kök ucunda bulunan alanın bakteriler ile kaplanması demektir. Bu durum yüzde şişlik ve ağrı yapabilmektedir. Bazen ağrı yapmadan ilerleyen çürükler ve kök olabilir. Bu durumda değişim kanalından girilerek kanal temizliği yapılmalıdır. Diş kanalı içerisine antiseptik malzemeler yerleştirilir. Dişin enfeksiyonu ortadan kalktığında ise yapılması gereken değişkenler uygun malzemeyle doldurmak olacaktır.

Diş Çekimi