İmplant İçin Uygulama Süreci
Bir genel değerlendirme için ağız içi muayene yapılır ve panoramik röntgen çekilir. Dişlerin detaylı bir kontrolü yapıldıktan sonra panoramik röntgen görüntülerine göre hangi dişlerin ne kadar dayanıklı olduğu tespit edilir. Eksik diş bölgesinde kemik durumu hakkında genel bir bilgi elde edilir. Daha önceden yapılmış diş çekimlerinde kalan kök kırıkları veya gömük diş olup olmadığı tespit edilir. Kanal tedavisi görmüş dişler hakkında detaylı bilgi elde edilir.
Bu duruma göre yapılan değerlendirmede hasta için hangi bölgelere kaç adet implant uygulaması yapılacağı genel anlamda belirlenebilmektedir. Kemik hacminin az olduğu durumlarda tomografi ihtiyacı ortaya çıkar. Tomografi görüntüsü üç boyutlu kemik hacmi için kesin sonuç verir. Görüntüleme merkezlerinde çekilen tomogrofi panoramik diş röntgeni ile karşılaştırıldığında tomografi daha yüksek fiyat ile çekilmektedir.
İmplantların yerleştirilmesi hekimin yaptığı planlamaya göre uygulama yapılacak bölge lokal olarak oluşturulur. Hasta işlem sırasında hiçbir ağrı duymaz. Uygulanan lokal hani istese diş çekimi sırasında yapılan anestezi ile aynıdır. Önce diş eti kaldırılır ve kemik içerisinde implantın uzunluk ve çapına göre uygun minik delikler açılır. Hazırlanan deliğe tam olarak uyan çap ve boyda implant yerleştirilir. İmplant kapağı kapatılır ve üzerine diş eti dikilir. Bir hafta sonra dikiş alınır. Uygulama yapılan yerin özelliğine göre altı ile 12 hafta sonra yerleştirilen implantın üzerine protez veya diş kaplaması takılabilir.
İmplant uygulaması sonrası hastanın dikkat etmesi gerekenler:
İşlem sonrası sıcak besinler alınmamalıdır. Hekimin koyduğu tamponlar belirttiği süre içerisinde azda ısırılmalıdır. Soğuk tampon ile 2 dakika uygulama yapılıp 2 dakika beklenmelidir. Mümkün olduğu kadar istirahat edilmelidir. Havuza girilmemelidir.