Diş Tedavi Amacı Estetik Diş Yapımı Olabilir mi?
Diş hekimliğinde asıl amaç ağrımayan, kanamayan, kokmayan sağlıklı bir ağız olmasına rağmen son yıllarda bu sağlık tanımının içerisine estetik görüntüde girmektedir. Diş estetiği önemli bir unsurdur. Estetik görüntünün özellikle ruh sağlığımızda büyük önem taşıdığını artık inkar edilemez bir gerçektir.
Toplumda kendini iyi hissetmek sosyal kabul görmek ve rahatça gülümsemek için dişlerin sadece ağrısız çürüksüz olması yetmez. Yada diş etlerinin kanamasız olması yetmiyor. 21. yüzyılda insanlar hastalığı olmayan ve aynı zamanda güzel görünen diş ile yaşamlarını sürdürmek istiyorlar. Bu noktadan hareket ederek diş hekimliği bilimi de bu isteklere yanıt verecek tedavi yöntemleri oluşturmuştur.
Özellikle diş kaplamaları artık sadece dışı korumak amacında değildir. İşin üzerini kapatıp kırılmasını önlemek veya eksik diş boşluğunu doldurmanın ötesinde güzel bir görüntü verir. Diş estetiği sağlamak için yapılan kaplamalar, ihtiyaç için yapılan kaplamalardan neredeyse daha fazladır.
Diş hekimleri estetik beklentilerle kliniğe müracaat eden hastalara özellikle onların istek ve beklentilerini doğru bir şekilde anlayacak içinde yaklaşmalıdır. Yani hastayı beklentilerini anlamalıdır. Biyolojik olarak bu beklentilere yanıt verebilecek tedavi antenleri arasından hasta için uygun olanını seçmek ve hastaya bu yöntem hakkında ayrıntılı bilgiler vermek hekimin görevidir. Her tedavinin bazı avantajlar ve dezavantajlar olacaktır. Önemli olan hastanın gerçek istek ve beklentilerini karşılayan yöntemin seçilebilmesidir.
Genel olarak iyi biz estetik diş görünümü için dikkat edilen belirli kurallar vardır. Bunların en başında baş bölgesindeki burun gözler kaşlar dudaklar çene ucu gibi noktalar arasındaki orandır. İle uyumlu doğal görünen dış boyutları ve gülümseme elde edebilmek için bu boyutların doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Yüzdeki simetri, yatay eksen de olan paralellik, mutlaka dikkat edilmesi gereken konulardır. Gülümseme için önemli faktörler. Yaş, cinsiyet, yüz hatları, dudaklar, dişlerin rengi şekli diş etlerinin durumu ayrı ayrı değerlendirilmelidir.
Yapılan bütün bu işlemler bir diş tedavisi mi yoksa diş estetiği uyulaması mı. Diğer bir şekilde diş estetiği bir tedavi mi? Bu soru hep akıllarda dolanır durur. Kısa ve öz bir yanıt isterseniz kendi düşüncemi sizinle paylaşmak isterim.
Kişi diş estetiği ile ilgili sorunları olduğunu düşünüyor ise ve bunu düzelttirmek amacı ile diş hekimine gidip işlem yaptırmaya karar verdi ise bu estetik değil tedavidir.