ESTETİK DİŞ KAPLAMADA EN İYİSİ HANGİSİ?

Günümüz popüler uygulamaları içerisinde yer alan diş estetiği uygulamalarında tercih edilen kaplama türleri arasında bir tercih yapmak gerektiğinde en iyi kaplama hangisidir? Konuyu Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya ya sorduk. Diş hekimi Sertaç Kızılkaya özellikle estetik diş tedavileri ve implant uygulamaları ile tanınan bir hekim. bize en iyi diş kaplama tercihini nasıl yapmamız gerektiği ile ilgili bilgi verdi. Diş estetiğinde püf noktaları ve dikkat etmemiz gerekenleri kendisinden dinledik.

Diş estetiği için yapılan çalışmalardan sadece bir bölümü diş kaplamasıdır. Diş estetiği için diş rengi, çevre dokuların durumu, işlem yapılacak kişinin saç rengi, göz rengi, diş kapanış durumu gibi birçok kriter söz konusu. Belirttiğiniz gibi estetik diş kaplamada en iyi olanı tercih etmek için bu faktörlerin hemen hepsinin değerlendirmeye alınması gerekiyor.

DİŞ RENGİ VE KAPLAMA

Doğal bir görüntü elde etmek istendiğinde kaplama renginin ışığı geçirmesi istenir. Bildiğimiz gibi renk cisimlerin üzerinden yansıyan ışık ve emilen ışık miktarı ve dalga boyu ile ortaya çıkar. Dişin yapısını taklit edebilen malzemelerde diş rengi elde etmek mümkün olabilir. Mesela porselen malzemesinin altında metal bulunduğunda doğal diş rengi elde etmek mümkün olmaz. Metal nedeni ile renk geçişi engellendiğinden görüntü diş görünümünü asla taklit edemez.

Yukarıda anlatıldığı gibi metal içeren diş kaplamalarında estetik diş görünümü elde edilemediği için alternatif olarak metal bulunmayan cam seramikler geliştirilmişlerdir. Cam seramiklerde diş kesimi ve uygulamanın kaliteli malzemeler ile yapılması son derece önemlidir. Cam seramik malzeme ile diş köprüleri yapılması tercih edilmez. Özellikle iki vaya daha fazla diş eksik ise cam seramik kolayca kırılmaya mahkumdur. Diş rengini elde etmek için metal kullanılarak üretilen porselenlerin tatmin edici sonuç verememesi nedeni ile geliştirilen cam seramikler diş eksikliği olmayan vakalar için iyi bir alternatiftir. Hatta dişlerin sadece ön yüzeylerinde değişiklik yapılması yeterli ise cam seramik malzeme ile laminate veneer yaprak porselen veya lamina diş olarak bilinen diş kaplama çeşidi de başarı ile uygulanabilir.

Diş

Eksik diş saysı fazla ise ve diş rengi ile uyumlu estetik diş kaplama elde etmek istendiğinde zirkonyum diş kaplamalar en iyi alternatif olarak karşımıza çıkarlar. Işık geçirgenlikleri cam seramikler kadar başarılı olmasa bile renklerinin diş rengine yakın olması ve biyolojik olarak canlı dokular ile olan uyumları nedeni ile tercih edilirler. Zirkonyum diş kaplamalar diş eksikliği olan vakalar için iyi bir alternatif olarak halen başarı ile gerçekleştirilen iyi diş kaplama malzemesi olarak uygulanmaktadır.

Ancak zirkonyum malzeme üzerindeki porselende zipping adı verilen porselen atmaları teknik olarak engellenmektedir. Zipping ortaya çıktığında altyapı malzemesinin diş renginde olması estetik olarak büyük sorun yaşanmamasına neden olur. Zirkonyum kaplamanın üzerindeki porselende meydana gelen atmalarda hasta istek ve onayı olur ise kaplamanın çıkarılarak yeniden yapılması alternatiflerden birisidir. Ancak zirkonyum diş kaplama çıkarılırken kırılma riski vardır. Kırılma gibi istenmeyen bir durum gerçekleştiğinde ise yeni bir masraf çıkacak ve hastayı da hekimi de üzecektir. Zirkonyum yaptıran hastaların sert cisimlerden uzak durmaları ve diş gıcırdatma veya diş sıkma gibi problemler yaşayanların ise gece plağı yaptırmaları mecburidir. Diş sıkanlar için botox uygulaması tavsiye edilen ve iyi sonuçlar alınan bir tıbbi işlemdir. Massater kasın etkinliği azaltılarak diş sıkma esnasında dişlerin ve çene ekleminin zarar görmesi engellenmiş olur.

KAPLAMANIN SAĞLAM OLMASI VE UYUMU
Estetik zirkonyum diş kaplama önce sonra örnek
Estetik zirkonyum diş kaplama önce sonra örnek

Ne kadar estetik görünürse görünsün yapılan diş kaplaması yeterli fiziksel özellikleri taşımıyor ise sonuç hüsran olacaktır. Verdiğiniz paranın karşılığını almak bir tarafa yeniden diş tedavisi için dişçi koltuğuna oturmak da cabası. Bu ızdırapları çekmemek için yapılan diş kaplamasının sağlam olması büyük önem taşır. Diş tedavilerinde uzun dönem başarı kriterleri ile yeni bir devir açan Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya ya uzun ömürlü diş kaplamaların sırrını sorduk. En iyi diş kaplaması hangisi, zirkonyum mu porselen diş kaplama mı, laminate veneer mi zirkonyum diş kaplama mı derken kafamız karıştı. Şimdi size özet olarak en yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemlerini ve diş hekimlerinin nasıl tercih yaptıklarını anlatmak istiyoruz.

Diş kaplamasında mekanik mukavemet yani dayanıklılık ölçülebilen fiziksel verilerdir. Diş hekimi kaplama uygulayacağı bölgede dişler üzerine gelen yükleri hesaplayarak gövde ve dayanak durumlarına göre malzeme seçimine karar vermelidir. Malzeme tercihinde sayısal değerler ile yola çıkmak uzun dönem başarı için ilk şartlardan birisidir.

Ne Kadar Yük Taşır?

Dişlerin kök yüzeylerine göre kuvvet dağılımına göz attığımızda ön kesici dişin 204, yan keser dişin 179, köpek dişi olarak adlandırılan kanin dişin 273 birim kuvvet taşıdığı tespit edilmiştir. birinci küçük azı dişin 234 ikinci küçük azı dişin 220 birinci büyü kazı dişin 433 ikinci büyük azı dişin 431 birim kuvvete karşı koyduğu bilinmektedir. En az kuvvet taşıma yeteneği olan alt ön kesici dişlerdir. Köprü ayağı olarak  alt kesici dişler tercih edilmemelidir. 154 ve 168 birim kuvvet karşılayabilmeleri bu dişlerin diğerlerine göre ne kadar az direnç sağladıklarını sayısal olarak da göstermektedir.